Mandle nejen jako křupavá lahodná pochoutka

Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl, dříve či později na mandle narazí. Běžně se doporučuje konzumovat alespoň hrstku mandlí denně. Klidně lze touto zdravou a chutnou pochoutkou nahradit třeba svačinku, nebo rychle zahnat pocit hladu a vyhnout se tím konzumaci nezdravých jídel.

Mandle jsou velice dobré pro funkci srdce, tepen, cév. Jsou také známé příznivé vlivy na pokožku a na vlasy a nehty. Kromě pojídání lze mandle velice dobře používat i v kuchyni. Denní dávka této potraviny by neměla přesáhnout 40 gramů, jde také o poměrně výživnou a energeticky bohatou stravu. Díky mandlím dostanete do těla potřebný vitamín E, minerály, bílkoviny a vlákninu. Pokud je sníte se slupkou, je to ještě lepší.

mandle4

Mandle fungují především jako regulátor krevního tlaku. Pomáhají i při metabolických poruchách. Jsou také velice silným přírodním antioxidantem a vítaným zpestřením vegetariánské a veganské stravy.

Z mandlí můžete připravit například skvělé pesto. Stačí vám k tomu mandle, olej, bazalka česnek a trochu nastrouhaného pecorina (tvrdý ovčí sýr). Mandle se v tomto případě najemno rozdrtí, nebo rozmixují.

Mandle můžete také ve formě vloček přidávat třeba k dušené zelenině nebo k masu, hodí se i k tofu, jsou výborným zpestřením do salátů a samozřejmě umí potěšit i v jogurtu, v mléčných koktejlech, v dezertech z čerstvého ovoce.

mandle7

Svou oblibu si získává i mandlové mléko, které je plnohodnotnou náhražkou kravského mléka. To ocení všichni, kdo mají potravinovou alergii na laktózu obsaženou v kravském mléce. Mandlové mléko je bez cholesterolu, obsahuje mnoho nenasycených kyselin.

Dalším způsobem využití mandlí je používání mandlové mouky. Mandlová mouka může v mnoha případech úplně nahradit při vaření klasickou mouku z pšenice, která je díky lepku v poslední době stále méně žádoucí. Křehké a chutné sušenky, koláčky nebo dortíky ocení všichni mlsní strávníci.

Smícháním mandlové mouky a cukru vzniká základ pro výrobu marcipánu. Smícháním s medem se zase vyrábí nugát.